Sunday, September 18, 2016

Notebook Floppy

Na doske NCD85 sú diery na montáž 3.5" floppy mechaniky. Na vyskúšanie je to OK. Na montáž 2x mechaník už nie tak celkom. Videl som to na Foreveri a dve mechaniky na sebe už sú teda dosť vysoké a aj ťažké, čo nie len že nelahodí oku, ale aj zaťažuje plošák.

Mal som doma zopár nevyužitých mechaník z notebookov 386/486. Notebookové mechaniky vyrábalo viac výrobcov. V priebehu času sa znižovali z 2/3 výšky bežnej až na polovičnú výšku. Konektory na pripojenie boli tiež rôzne, s rôznym počom pinov a s rozdielnym rozostupom. Väčšinou už využívali FFC/FPC konektor na vodivý pásik. Posledné mechaniky už boli všetky polovičnej výšky, a s konektorom 26-pin FFC/FPC s dosť štandardizovaným pinoutom. Preto som ich chcel vyskúšať pripojiť na NCD85. NCD85 má klasický konektor 34pin na ribbon kábel s IDC konektormi.

Na rozdiel od 5.25" mechaník sa výrobcovia pri niektorých 3.5" vrátili ku signálom, aké boli bežné pri 8" mechanikách. Znova začali implementovať signály DSKCHG, READY a podobne. V prípade mechaník TEAC FD-05HG je pridaná aj voľba otáčok. V 2.0MB móde je to štandardných 300rpm. V móde 1.6MB je to 360rpm. Toto je mód, kedy je mechanika voči radiču na nerozpoznanie od 5.25" 1.2M HD mechaniky a samozrejme aj od 8" DS/DD mechaniky. Navyše na rozdiel od 5.25" máme aj READY a ďalšie 8" signály. Tieto mechaniky sa okrem iného nachádzajú v kombinovaných čítačkách kariet s floppy mechanikou do štandardnej pozície 3.5" v PC. Možno sú aj v niektorých externých USB 3.5" mechanikách.

Navrhol som doštičku 4x5 cm s jedným IDC 34-pin konektorom a dvomi 26-pin FFC/FPC konektormi na pripojenie dvoch 26-pin mechaník. Ešte som pridal na dosku aj konektor pre +5V napájanie a dve LED a dva jumpre. LED slúžia na indikáciu signálov DISK CHANGE a READY. Jeden jumper umožňuje voľby pripojenia jedného z týchto dvoch signálov (alebo žiadneho) na pin 34. Druhý jumper umožňuje prepínať na mód 1.6MB kedy sú otáčky 360rpm.


Dve mechaniky majú výšku jednej :-)

Pripájajú sa dvomi FFC 26pin/1mm pásikmi. Tu treba dávať pozor, keď sú pásiky invertované (na protiľahlých koncoch majú vodivé plôšky na opačných stranách), je treba použiť konektory s top kontaktom - platí pre moje TEAC FD-05HG. Existujú aj konektory s bottom kontaktom.


Ozaj je to mini. Jednej mechanike chýba čelný rámik.

Plošný spoj 4 x 5cm. Zopár ich môžem poskytnúť. Známym len za poštovné. Mám naviac aj konektory a pásiky.

Pri prepnutí do módu 1.6MB dostaneme kompatibilnú radu 8", 5.25" a 3.5" mechaník, kde je možné bez zmeny používať ten istý fyzický layout sektorov na diskete. Z pohľadu radiča sa javia všetky ako klasika IBM 8" 53FD / Shugart 850. Niekorí výrobcovia software dodávali na všetkých troch médiach ten istý obraz systému :-)

No comments:

Post a Comment