Friday, March 26, 2021

NCB85 20. Virtuálny disk

XMODEM je geniálny program. Umožňuje prenos súborov cez ten istý sériový kanál, cez ktorý prebieha komunikácia s konzolou CP/M. V rámci terminálovej session operátor komunikuje s CP/M a v prípade potreby spustí XMODEM a prenesie súbor z alebo na počítač s terminálom. Hyperterminál na WIN takisto podporuje XMODEM protokol, takže nie je treba nič viac.

NCB85V3 je jednodoskáč pre retro fandov, ktorí si chcú užiť zázrak elektromechanického ukladania dát na magnetické médium. Vyhrabať staré diskety, mechaniky, očistiť ich, naolejovať, pozapájať káble a sledovať ako neviditeľná inteligencia roztáča motory mechaník a hýbe hlavami. Lenže akokoľvek moc našim ušiam lahodí zvuk disketovej mechaniky v noci občas nechceme rušiť a nie každý má pochopenie. Hudobný sluch je skrátka výsada. Druhá vec je, že keď na PC kódim v Small C/ASM a v DDT na CP/M debugujem, každá zmena v kóde si vyžaduje nový a nový prenos súboru. Keď to človek robí už cca 20krát, čaro a fascinácia neochabujú, ale čas uteká. A ten druhý sériový port na MUARTe je pritom taký nevyužitý.

Potom je tu problém prvotnej diskety. Stačí jedna disketa s jediným programom XMODEM. Z nej nabootovať, posťahovať z PC CP/M programy, dáta. Vytvoriť si ďalšie a ďalšie diskety naformátovaním cez FDC.COM a kopírovaním dát cez PIP.COM. Lenže ako vytvoriť tú úplne prvú disketu? A je tu aj skupina užívateľov ktorú diskety neberú. Stačí im, že majú funkčné CP/M a vedia si presúvať obsah medzi CP/M a PC. Odteraz už nie je NCB85V3 iba jednodoskáč pre fandov diskiet. Už je pre všetkých. Pretože tu máme virtuálny disk.

Na strane PC je to aplikácia, ktorá schrúme súbory na hostiteľskom disku a na strane CP/M vidíme ... tie isté súbory. Cez druhý sériový port (čo u NCB85 nie je problém) sa prenáša obsah virtuálneho disku na hostiteľskom PC. Všetko čo je na PC vidíme v CP/M. Do BIOSu pribudli kratučké rutiny na prenos obsahu jedného sektoru z a do virtuálneho disku. To je všetko.
Zelené sú alokačné bloky adresára, červené sú pre súbory.

Pustím si FDC.COM a naformátujem si prvú disketu. Nakopírujem na ňu XM5.COM (XMODEM) a už môžem vyrábať diskety s ľubovoľným obsahom donekonečna. Alebo iný prípad. Aby som nemusel pri ladení programu znova a znova presúvať COM súbor cez XMODEM stačí, aby sa pri kompilácii dostal nový súbor do IN adresára. Virtuálny disk skanuje obsah IN na PC a všetko čo uvidí pridá do CP/M filesystému. Na strane CP/M potom stačí stlačiť CTRL-C na refresh obsahu. A máme nové COMko. Hurá do DDT nastaviť breakpointy a debugovať.

Prenos funguje obojsmerne. Takže zmeny v CP/M filesystéme sú viditeľné vo virtuálnom disku. Stlačením tlačítka Export sa všetky súbory uložia na hostiteľský disk do OUT adresára. Virtuálny disk je generický, to znamená mal by fungovať s akýmkoľvek CP/M systémom. Stačí si zmeniť nastavenia v YML súbore a doplniť pribalené mini rutiny do BIOSu svojeho CP/M.

Program je aj na GITe. Inštalačný postup je v install.txt Stačí mať Javu 11 a vyššiu a spustit to:-) RARko sa dá stiahnuť tu.

No comments:

Post a Comment