Thursday, October 27, 2016

8" MOM MF6400

Maďari, to bol pre nás z ČSSR v rokoch 80tych západ. V Budapešti na trhoch mali platne západných kapiel, rifle, tričká, magneťáky, kazety, tovar o akom sme u nás ani neslýchali. Kedže pri pokuse o vycestovanie do MĽR sa nestrieľalo, tak Čechoslováci jazdili tam. Aj ja som mal tričko a rifle z Maďarska! Západňarsky to bolo aj s disketovými jednotkami.

Podľa obrázkov z webu som po cca 30 rokoch vedel, že MOM (Magyar Optikai Müvek) sú tie pravé SMEP mechaniky. Našiel som len stručné info, zistil som, že boli dva typy MF3200 a MF6400. Tým menej pravdepodobné bolo, že sa nájde papierová dokumentácia od maďarskej mechaniky spred toľko rokov. No a raz mi pri rozhovore EC1045 len tak s úsmevom utrúsil, že má také niečo doma na stole :-) Šťastnou náhodou išlo o dokumentáciu k MF6400. Ochotne mi ju naskenoval, za čo mu týmto tisíc krát ďakujem. Povzbudený som sa rozhodol, že si nejakú MF6400 od lenochoda kúpim. MF6400 na rozdiel od MF3200 dokáže aj MFM, nie iba FM záznam. Kedže sa jedná o jednostranné mechaniky, je kapacita jednej diskety 500,5kB. Interface MOM MF6400 je Shuggart, stačí nasunúť 50 pin konektor.

MOM Budapešt dokázala vyrobiť obojstranné plošné spoje so zelenou maskou a bielymi popiskami. Kabeláž realizovali americkými MOLEX, AMP a TE konektormi. ČSSR počítače sa museli uspokojiť s čokoládkami, maska na plošnom spoji nebola ani zelená ani žiadna. Disketové mechaniky MOM mali formu a fazónu. Designové predné čelo z plastu, premyslený a vymazlený systém uchopenia a centrovania diskety a zatvárania vstupného okienka. Boli vybavené blokovaním otvorenia počas aktivity. Čítací zosilovač realizovaný jediným čipom MC3470. Vyvinuté v spolupráci so SAGEM. Mechanika má optický snímač polohy, kde sa nachádza hlava a sama si generuje signál TG43. Remeň a všetky pružné časti sú aj po rokoch ako nové.


takto prišli od lenochoda (zabudované v Robotron 8-Zoll Beistellgerät für den PC1715)

Na stránkach robotrontechnik.de sa píše, že sú známe iba 4 exempláre tohoto dvojdecku:-) Ale ja viem minimálne o ďalších troch, ktoré toto leto lenochod predal. Tým myslím, okrem toho mojeho - štvrtého. No a keďže robotroňáci nad jeho ponukou na ebay krútili nosom, tak som s čistým svedomím kúpil a rozoberal. Ďalej tam píšu, že v súčasnosti je známych 7 exemplárov samotných MF6400. Nuž je ich o dosť viac. Okrem 4x2 kusov z dvojdeckov, predal lenochod toto leto aj samotných MF6400 cca 4kusy. Ešte viem o jednom exemplári v Brne a min. jednom niekde v Banskej Bystrici. EDIT: Nedávno(leto 2017) sa mi ohlásil zo Zlína majiteľ dvoch kusov MF6400, jedného kusu Robotron dvojdecku s ďalšími dvoma MF6400 a jednej MF3200.

Doska umožňuje široké možnosti prispôsobenia a využívania aj neštandardných signálov. Konfiguruje sa pomocou jumperovateľných headrov. Výrobca namiesto zvyčajného osadenia jumperov použil wire-wrap s americkým drôtikom KYNAR AWG30. Neviem či v tomto prípade už narazil na limity socialistického hospodárstva a jednoducho nemal jumpre, alebo to bol zámer. V každom prípade zvolil prácnejšiu, drahšiu ale spoľahlivejšiu variantu.


foto wire-wrap na headroch, napravo pole testovacích bodov


foto dosky elektroniky


doska elektroniky sa dá vyklápať

Pretože MF6400 nepotrebuje signál TG43 z radiča, je ideálna na pripájanie k PC radičom. Stačí len správne poprepájať signály na bežný 34 pinový PC kábel a dá sa korektne čítať aj zapisovať. V lete, keď som navrhoval adaptér na 8" mechaniky, som ešte žiadnu MF6400 nevlastnil:-)

Po zapnutí nefungovala ani jedna, čo EC1045 správne aj predpokladal a pred čím ma varoval. Zdroj nenabiehal, zjavne bol skrat na 24V. Príčinou boli 1.5uF/35V filtračné tantaly. Boli aj iné závady, jeden ruský 7406, na inej doske zase ruský 7474, chýbajúci klzný filc na ramienku prítlaku na hlavu, ulomené kondíky, nespoľahlivý mikrospínač a iné. Našťastie jedna z dosiek ktoré som mal, po odstránení viditeľných poškodení, fungovala na sto pro. Od tejto som sa už potom odchytil. Všetko som vyčistil, premazal, premeral, pomenil, nahradil a mechaniky už šlapú. Zapojenú mám jednu pod CP/M na NCD85. Fungujú spoľahlivo a je to zážitok sledovať ich činnosť. Ešte musím popracovať na vhodnom šasi.

Okrem informácii a foto na robotrontechnik.de som našiel niečo v Amatérskom Rádiu 8/89 v článku s názvom Diskety a disketové jednotky. Ďalšia dokumentácia (okrem tej od EC1045) a výborné fotografie sa nachádza tu/tady a tu/tady a tu/tady.

8 comments:

  1. dobrý den prisím vás o zaslání případ né dokumentace k přepájení konektoru z toho 50 pinu na 34 pinový vývod prosím zásílejte na jan.pelka@centrum.cz + kdybyse vedel jak zapojit desku do elektroniky tak mi to prosim napište i s tím

    ReplyDelete
  2. Dobrý deň
    prepojenie konektorov 34->50 je popísané v tomto článku:
    http://archeocomp.blogspot.sk/2016/10/8-adapter.html

    Tomuto nerozumiem, presne čo tým myslíte:
    " jak zapojit desku do elektroniky "

    ReplyDelete
  3. omlouvam se moje nepřesnost myslel jsem popis toho konktoru k napajení desky přivádí se tam myslím 24V potom 12V a 5V ale nejsem si jistý proto se raději ptám

    ReplyDelete
  4. napájací konektor je Shugart štandard, sú tam 24v a 5V, zapojenie je v dokumentácii, jedná sa o konektor PT09

    ReplyDelete
  5. Dobry den jedna doska z elektronikov sa nenajde aj nefunkcna,mam mf6400 bez dps.popr.schema zapojenia,dakujem.Em-chiili@azet.sk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jednu dosku mám funkčnú ako náhradnú. Ale nie som si istý, že ju chcem predať. Kde bývate? Schéma je aj na odkazoch na konci článku.

      Delete
  6. Zdravim,
    nebyla by nejaka MF6400 k prodeji? Stacila by mi mechanika bez desky nebot desku pro MF6400 mam.

    ReplyDelete
  7. Jedna mechanika by byla, ale je to vrak. Krokový motor má ustrihnuté káble a mechanika zdviháčika hlavy nie je komplet. Dalo by sa to opravovať...
    Na bazos.sk niekto z Oravy prednedávnom predával funkčné a zachovalé, možno ešte má. Ak chcete dám vám kontakt.

    ReplyDelete