Sunday, October 2, 2016

8" adapter

Prvé floppy disketové mechaniky používali štandard Shuggart. Alan Shuggart bol v časoch 8 palcových mechaník taký úspešný, že jeho prevedenie konektora a zbernice sa stalo de facto štandardom. Neskôr predal svoju firmu Shuggart Associates XEROXu, ktorý ju úspešne doviedol do krachu. Alan neskôr založil ďalšiu firmu Shuggart Technology, ktorá kvôli sporom s Xeroxom musela zmeniť meno na Seagate Technology. A tú už pozná aj dnes kdekto:-)

8 palcový štandard používa 50 pinový ribbon kábel na konci s hranovým konektorom na plošný spoj. Podobne ako u 34 pinového PC štandardu je jedna strana konektoru vyhradená pre zemniace vodiče. Ostatných signálov tam nie je až tak veľa. Dátové READ DATA, WRITE DATA. Na riadenie mechaniky DRIVE SELECT, SIDE SELECT, MOTOR ON/HEAD LOAD, WRITE GATE, na krokovanie DIR a STEP. Stavové signály z mechaniky sú INDEX, TRACK 0, WRITE PROTECT, READY, DISK CHANGE.


Na jednoduché pripájanie 8 palcových mechaník som si vyrobil adaptér. Adaptér je obojsmerný. Umožňuje pripojiť 8" mechaniku na 34 pinový kábel a naopak 34 pinové mechaniky na 8" 50 pinový kábel. Zapojenie je podľa obrázku. Niektoré piny môžu mať na rôznych mechanikách odlišný význam.

Niektoré 8" mechaniky potrebujú na pine 2 signalizáciu, že sa zapisuje na stopu vyššiu ako 43. Vtedy znížia prúd do hláv. Adaptér tento signál generuje. Je zavesený na signáloch TRACK 0, DIR a STEP a z toho vie vypočítať kde sa hlava práve nachádza. Info napr. tu Daves Old Computers - Connecting drives to PC

Pre pripájanie 5.25" a 3.5" mechaník, ktoré negenerujú signál READY na 8" radič FDD, ktorý by tento signál potreboval je aj tento syntetizovaný. Kaskádovito za sebou dva monostabilné klopné obvody natiahnu signál INDEX tak, aby pri založenej a otáčajúcej diskete bol tento signál trvale v aktívnom stave. (Napríklad ale notebooková 3.5" mechanika TEAC FD-05HG READY signál má. S adaptérom popísaným minule sa dá cez adaptér popisovaný v tomto článku priamo pripojiť na 8" radič)

Pri ľahkú vizuálnu kontrolu funkčnosti mechaniky (motora a stavových snímačov) sú pridané aj blikátka. LEDky sú na signáloch WRITE PROTECT, TRACK 0, INDEX, TG43 a READY. Na LCD display sú pre kontrolu zobrazené otáčky diskety a číslo stopy.

Na prepojenie 8" mechaniky na 34 pin radič potrebujeme dva káble. Jeden 34 pin ktorý ide do adaptéra. Z adaptéra potom jeden 50 pin do 8" mechaniky. Na doske sú dve 34 pinové konektory. Teoreticky by bolo možné pripojiť teda až štyri 34 pinové mechaniky. Ale tie dve 34 pozície je možné zapojiť aj ako iba pasívny medzikus na potreby monitoringu 34 pinovej mechaniky.



Video v činnosti (žltá LED vľavo je TRACK0, blikajúca modrá je INDEX, zelená je TG43 a oranžová je syntetizované READY):

Schéma aj program je na stiahnutie tu/zde. Plošák má rozmery 5x10cm. Tým sa vojde do free verzie známeho CAD programu. Na plošáku sú dve chyby. Zabudol som na 2x 33pF kondenzátor pre kryštál AT85C1051. Dá sa jednoducho priletovať priamo na nožičky kryštálu zo strany súčiastok. Druhá chyba je popiska pri C1. Asi bude potreba 6.8uF kondenzátor namiesto 2.2uF na dostatočné predĺženie READY signálu. Ja mám 6.8uF a je to OK. Kto má poruke 4.7uF môže skúsiť, možno to bude stačiť. C4 som osadil 2.2uF, ale LED INDEX viditeľne bliká už aj pri 1uF.

To ako sa poprepájajú jednotlivé body záleží od konkrétneho nasadenia, typu mechaniky, smeru konverzie atď. Je treba si premyslieť čo a kam má viesť. Niečo sa dá realizovať jumprami, niečo bude možno treba realizovať drátikmi. Odpory je treba 5mm, alebo väčšie a dať ich na výšku. Dosky ponúkam za poštovné. Dodám aj schému v známom CAD programe, aby si každý mohol vysvietiť, kde sa ktorý prepojovací bod nachádza.

Program je napísaný v kombinácii C/ASM. Použitý kompiler je SDCC. Skompilovaný kód má 1021 byte. Preto sa dajú využiť aj šuflíkové zásoby starých AT89C1051.

6 comments:

  1. Nenašla by se případně jedna deska ? Díky

    ReplyDelete
  2. Myslím, že určite by sa ešte jedna našla, večer ju pohľadám.

    ReplyDelete
  3. Ospravedlňujem sa, prehliadol som dotaz. Dosky stále mám.

    ReplyDelete
  4. Zdravim, bylo by prosim mozne ziskat pristup na podklady na vyrobu toho adapteru prosim ? Diky.

    ReplyDelete
  5. nebyla by prosim jeste k dispozici nejaka deska nebo alespon gerber podklady?

    ReplyDelete