Tuesday, October 31, 2017

IoT 1. Sledovanie domácnosti

Domáca automatizácia a internet vecí ma už dlhšie zaujímali. V posledných 2-3 rokoch sa objavili neuveriteľne lacné Wi-Fi moduly ESP8266, senzory pohybu, teploty a vlhkosti, ceny displayov padli na rekordné hodnoty a náklady na výrobu dosiek plošných spojov PCB tiež dosiahli nové dno. Tak som sa do toho pustil.

Sledovanie domácnosti je vlastne zber údajov a ich zobrazovanie. Údaje sa zbierajú kde je to potrebné a rádiom sa posielajú do centrálneho modulu. Údaje si môžeme zobrazovať buď na display nejakej krabičky, alebo na PC alebo na telefóne. U mňa platia všetky tri možnosti:-) Pre Android a iPhone existuje nádherná aplikácia ThingSpeak Monitor Widget, ktorá funguje ako widget na ploche a zobrazuje údaje hneď po odomknutí telefónu.



Údaje sú k dispozícii všade tam, kde má telefón konektivitu, buď Wi-Fi alebo mobilné dáta. Je možné si nastaviť aj alarm, ak niektorá z hodnôt prekročí nejakú hodnotu. Domáca krabička s Wi-Fi zhromažduje údaje zo senzorov rozmiestnených po dome a údaje periodicky posiela do Thingspeak. Na telefóne (tablete) sú widgety, kde sa zobrazuje aktálny stav údajov. Je si môžné zobraziť aj graf s priebehom a rôznymi matematickými operáciami. Takisto je možné údaje a grafy sledovať kdekoľvek a na akomkoľvek PC na web stránkach Thingspeak. Celé to funguje cez obyčajné HTTP.



Hlavná krabička má rádiový modul, ktorý slúži iba na príjem. Prijíma dáta z ostatných modulov rozmiestnených po dome. Dáta zhromaždí a raz za čas pošle cez Wi-Fi do cloudu. Na to aby som videl či všetko (senzory, komunikácia cez Wi-Fi, rádiové moduly) funguje ako má, mám aj na hlavnej krabičke display. Je nenápadný a okrem zobrazovania údajov slúži aj na zobrazovanie funkcie, čiže kedy (a aký silný bol prijatý signál) dostal dáta z každého modulu. Ďalej zobrazuje stav pripojenia do internetu a stav komunikácie s cloudom. Na jej display sa pozriem len keď je nejaký problém, čo vlastne ešte nebolo:-)


No comments:

Post a Comment