Monday, November 4, 2013

XT Mánia 7. CGA snow

Za starých časov, keď PP-06 bol môj jediný a prvý computer, som mal na jeho CGA kartu pripojený zelený monitor. A užíval si dnes už legendami opradený CGA snow - sneženie. Ale nie, neužíval. Vtedy som to za prvé ani nevnímal. A za druhé som to bral ako niečo čo tam má byť. Nie ako nepodarok, ktorý IBM nikdy nemalo pustiť do sveta.

Pred cca rokom som zohnal Commodore PC10-III s integrovanou CGA grafikou na mainboarde. Nedočkavo som kúpil zelený monitor a zapol to. Sláva zase som po dlhej dobe videl starý známy 8x8 font, ktorý som kedysi tak miloval. Ale nebolo to 100%.

Niečo tomu chýbalo. Trvalo mi dlhšie, kým som na to prišiel. A potom mi to doklaplo, veď tam nevidím sneženie !! CGA v PC10-III už je vylepšená, má odstránený snežiaci efekt. Podobne, aj mnohé CGA klony nesnežia. Týka sa to hlavne krátkych kariet.

Poznáte aké to je s fanatikmi. Nebol som spokojný. Nebol som spokojný až .. Dnes mi prišla na eBay kúpená dlhá karta. Presne zapasovala do druhého Commodora PC10-II. Pripojil som ju a výsledok môžete obdivovať na videu :-) Je to proste paráda !



NC som vybral preto, lebo tam je to sneženie ozaj výdatné :-)

2 comments: