Saturday, March 2, 2013

XT mánia 4. XT-IDE BIOS a IDE karty

Počítače PC nikdy neboli predmetom lásky zberateľov a retro nálad. Dôvod bude asi v tom, že PC zatiaľ neumrelo a ani sa nechystá na odchod. Ale časy sa predsa len menia. Komunita začína brať na milosť triedu XT. Žeby to bolo, tým že je to s prižmurením obidvoch očí len 8-bit ? ;-)

XT-IDE BIOS

Ľudia okolo vintage-vomputer.com vytvorili hlavne v poslednom roku veľa úžasných vecí. Jedna z tých úžasných vecí je XT-IDE BIOS, aj keď ten zrovna už má asi tri roky. Neradno si ho zamieňať s XT-IDE kartou. Vzťah medzi nimi je taký, že XT-IDE karta potrebuje XT-IDE BIOS. Ale naopak to neplatí. Práve naopak, XT-IDE BIOS podporuje aj iné typy kariet.

XT-IDE BIOS má aj podporu bootovania cez UART. To je možné použiť ako poslednú záchranu ak na PC nefunguje už ani jedna disketová mechanika. Umožňuje emuláciu ktoréhokoľvek disku alebo diskety.

A to nie je všetko. Umožňuje nabootovať z ktoréhokoľvek disku na ktorýkoľvek disk. Vysvetlíme na príklade. Majme dve disketovky A: a B: a dva disky C: a D:. Ak mám systémovú disketu napr. 5.25" do mechaniky B: tak nie je problém nabootvať z nej. Pri zobrazení XT-IDE menu, stlačím klávesu B. Bios si prehodí disketové mechaniky a z B sa stane A a naopak. A potom natiahne systém z mojej 5.25". Paráda. A dá sa ísť ešte ďalej. Potrebujem nastaviť aktívnu partition na disku D ? Že to nejde ? Aktívne partície sa dajú nastavovať len na prvom disku. Lenže ak stlačím klávesy D a B stane sa nasledovné. Disk D sa prehodí s diskom C. Disk B sa prehodí s diskom A. Nabootojem z B a ako prvý disk mám D. A môžem mu nastaviť aktívnu partíciu. Bez otvárania počítača a prehadzovania káblov alebo jumperov.

IDE karty

IDE karty neboli vôbec bežné na PC/XT. IDE disky sú 16-bitové čo nefunguje na 8-bitovej ISA zbernici. Preto je do XT treba kartu, ktorá vytvorí 16-bitové rozhranie k disku. S IDE rozhraním pracujú aj CF karty a CF Microdrives. Lenže tieto zariadanie podporujú aj 8-bitové prenosy. A to už začína byť zaujímavé.

XT-IDEv2 karta je karta do 8-bitového ISA slotu. Obsahuje potrebné obvody na 16-bitové IDE rozhranie a má on-board BIOS. On-board EEPROM môže byť naprogramovaná cez DOS program. Podporuje disky do veľkosti 137GB (DOS 6.22 vie robiť s najväčším diskom 8.4GB). Má konektor na IDE kábel, na ktorý sa dajú pripojiť dva disky. Umožňuje použitie CF kariet cez adaptér.

XT-CF-Lite je karta do 8-bitového ISA slotu. Obsahuje potrebné obvody na 16-bitové IDE rozhranie a má on-board BIOS. On-board FLASH ROM môže byť naprogrovaná cez DOS program. Je postavená SMD technológiou, čo nie je vhodné pre úplných začiatočníkov v letovaní. Umožňuje pripojiť len CF karty alebo microdrives. Sergey práve navrhol jej klon, používajúci len klasické nožičkové obvody. Ale CF konektor sa nevyrába inak len v SMD, takže stále je tu problém povrchového letovania.


16-bit Multi-IO karta

Nakoniec sa dajú použiť staré bežne dostupné 16-bit ISA karty z AT počítačov bez on-board BIOSu. Jedná sa o rôzne typy, používali čipy Winbond, Prime, RMC atď. Zväčša obsahujú aj FDD controlér a veľmi výhodné je aj osadenie dvoch sériových a jedného paraleleného portu. Po použití takejto karty obsadíme iba jeden 8-bit ISA slot plus druhý na kartu s prídavným BIOSom. Tá menšia, prídavná časť ISA, čo je horný byte, ostane vo vzduchu. Je treba dávať pozor aby nedošlo k skratu s inými súčiatkami na motherboarde. 16-bitové IDE rozhranie má teda nezapojenú hornú polovicu a tým by sa dalo, že bude nefunkčné. Ale nie je to tak. Stále sa dá použiť ale, len v 8-bitovom móde. Takže stačí adaptér a dajú sa pripojiť CF karty a microdrives. Paráda.

ROM karta

Ako miesto pre prídavný BIOS potrebujeme ROM priestor. Dá sa použiť napríklad aj stará sieťová karta s ROM socketom, kam dáme naprogramovanú EPROM. Kto nemá programátor EPROM bude skôr hľadať niečo čo sa dá naprogramovať softwarovo. Na to vznikla FLASH ROM 8-bitová ISA karta. Pri zmene programu netreba otvárať počítač, stačí flashnúť (prakticky neobmedzene veľa krát) ROMku cez jednoduchý programík.

No comments:

Post a Comment