Tuesday, February 19, 2013

XT mánia 1. PP-06

Bolo to už dávno. Chodil som na výšku a v Bratislave práve rušili BEZku. Kamarát sa mi nezištne pochválil, že tam práve kúpil PC za 1300Kčs. Okamžite som poprosil mamu či by mi nedala na počítač :-)

Nebolo to až tak celkom ružové. V tej dobe sa predávali už 386ky. Stáli 40000Kčs, prípadne viac. Mali cca 4MB RAM a 80MB HDD. To bolo ale úplne mimo mojich možností a povedzme si to úprimne, ani chuť nebola vraziť také veľké peniaze do "hračky". PC v BEZ neboli 386ky. Neboli to ani 286ky. Boli to PC/XT kompatibilné stroje zo SlušovícZávodov výpočtovej techniky Banská Bystrica, alebo Tesla Bratislava (neviem čo je správne) s označením PP-06. A to nebolo všetko. Tá nízka cena bola preto, lebo boli nefunkčné. Síce fungl nové, ale nefunkčné. Takže som jedného dňa prišiel do BEZ a na dražbe som sa prihlásil, že mám záujem o jeden kus s HDD. Tie boli drahšie. Odvtedy sme sa asi do seba zamilovali. Dodnes na tú svoju PP-06 spomínam so slzou v oku. Dôvod bude najskôr v tom, že to bol môj prvý počítač. Už žiadne návštevy u kamarátov. Alebo poobedia v škole. Tento počítač bol môj vlastný. Ako už Jirko z nostalcomp vtipne poznamenal "moje první láska". Ale podobne ako aj u neho, skutočne prvý počítač na ktorom som mohol pracovať (a hrať sa) bolo PMD-85.

Moja PP-06 mala viac závad. Po zapnutí sa nič nedialo. Kamarát niekde zohnal schému zdroja. Tak som ju dva dni študoval, kým som pochopil ako funguje spínaný zdroj. Potom už to bolo na istotu. Výmena tranzistora a PP-06 sa rozsvietila. V BEZ som ešte vydražil aj terminál. To kvôli zelenej obrazovke. Terminál sa vykuchal až z neho ostala len obrazovková časť. ASCII logika išla preč. Ja som mal ten hnedý bratislavský vľavo. Mal špičkovú obrazovku so zeleným fosforom s dlhým dosvitom. Veľmi ergonomické. Blikanie obrazu som neriešil.



Po naladení obrazu som konečne videl RAM test ale čo to ? Niekde je vadný čip RAM. Našťastie sa to z toho výpisu dalo pomerne jednoducho identifikovať. Myslím, že ten správny čip som vyletoval na druhý pokus :-) A zrazu to fungovalo. PC za 1300Kčs nabootovalo do DOS5.0 Síce mal HDD Kalok z celkovej kapacity 20MB dohromady 6MB vadných blokov, ale to nevadilo. 14MB bola pre mňa obrovská kapacita. Veď taký Manic Miner mal iba 32kB :-)

PP-06 mala aj zopár socialistických vymožeností. Disketové mechaniky s kapacitou 360kB (40 stôp, 9 sektorov) boli maďarskej alebo poľskej výroby (RVHP). Častokrát nevedeli čítať ani sami po sebe. Ja som mal šťastie, na rozdiel od kamaráta sa mi ušli poľské mechaniky a jedna z nich vedela čítať aj z väčšiny 1.2MB mechaník (80 stôp, 15 sektorov) na 386kách. A samozrejme zbernica. Nebola to ISA ale slušovický neštandard. Karty z bežných PC sa dali použiť len cez adaptér na ISA. A ktorý počítač má dnes na zadnej strane normálnu elektrickú zásuvku určenú na montáž do steny ? Ktorý počítač má dnes v sebe ventilátor určený do digestorov v paneláku ? Na 220V s výkonom dimenzovaným na odsatie dymu z celej kuchyne. Keď sa zapol, mal som pocit, že už už to vzlietne do vzduchu. A ktorý počítač má dnes na zadnej strane laboratórny skrutkovací konektor na banánik, určený na pripojenie zemniaceho vodiča ? A taký drobučký páčkový vypínačík, asi do nejakej nočnej lampičky ? Takže tak, PP-06 je jedinečná :-)


Technické špecifikácie:
RAM 640kB
CPU 8088, 4.77Mhz
2x FDD 5.25" 360kB
HDD MFM 20MB
CGA 16kB, 80x25 znakov 16 farieb, 320x200 bodov 4 farby, 600x200 2 farby
1x sériový, 1x paralelný port


Pekné fotky a viac info sa dá nájsť na:
litildivil.cz
vcfed.org

No comments:

Post a Comment