Monday, August 12, 2013

XT Mánia 6. Ethernet

Keď som mal svoj prvý počítač, čiže slušovickú kópiu IBM PC/XT s označením PP-06, nikdy mi nechýbal internet. Všetko sa vtedy ešte prenášalo na disketách. A 5.25 palcová disketa bola celkom bežná. Na škole sme mali internet, ale nie ako dnes. Vtedy bola celá škola pripojená cez jednu linku - modem 33kbps. Netscape už tuším existoval, ale len vo verzii 1.0. A nikto ho nepoužíval. Na internet sme chodili ťahať. Či už texty piesní (lyrics) alebo nejaké softy. A na to sa používalo FTP. Dodnes si spomínam na učebňu plnú študákov, ako každý sedí za X terminálom a prezerá cez FTP kyberspace. Potom to už išlo rýchlo. Prišli Windows 3.11, netscape a WWW sa stalo normou.

Dnes je internet aj na XT :-) Je potreba software a hardware. Mike Brutman z vintage-computer napísal veľmi pekný balík mTCP. Minimálna konfigurácia je CPU 8088. mTCP obsahuje DHCP, Telnet, FTP, IRC, Ping, Netcat, SNTP a HTGet. Ďalej je treba sieťovú kartu. 8-bitové ISA karty nejaké existujú, ale nemajú RJ45 konektor. Väčšinou majú AUI a BNC konektory. Ja som zvolil 16-bitovú kartu s čipom Realtek a RJ45 konektorom. K tejto karte existuje aj PacketDriver. PacketDriver je nevyhnutný, pretože mTCP komunikuje s kartami práve cezeň. Realtek karty majú vždy možnosť konfigurácie cez DOS utilitu a niekedy sa dajú nastavovať aj jumprami. Moje karty som nastavil na IO adresu 320h, aby nekolidovali s XT-IDE kartou. IRQ som nastavil 5.

Po konfigurácii karty a úspešnom nahraní PacketDrivera už môžeme používať mTCP. mTCP potrebuje konfiguračný súbor s IP adresou, adresou gateway a DNS servera.

SNTP
A takto to vyzerá v praxi. Po boote si na PC/XT ktoré nemá RTC získam aktuálny čas cez službu SNTP.


FTP klient
FTP funguje ako zvyčajne. Akurát na ftp.funet.fi už žiadne lyrics nie sú. Ale server stále aj po toľkých rokoch žije.


FTP server
Veľmi užitočný je aj FTP server. Komfortne sa dá napríklad odzálohovať celý disk. Určite je to rýchlejšie ako prenos cez diskety :-) Na strane Windows používam TotalCommander.


SLIP
Je možné mať internet aj bez sieťovej karty. Prenosy idú cez nullmodem kábel. Je treba použiť PacketDriver pre sériový kábel. Ale na druhej strane musí byť linuxový stroj. Bližší popis je v slip.txt v balíčku mTCP.

No comments:

Post a Comment