Saturday, May 11, 2013

SCC.10 printf

printf je užitočná a pomerne silná metóda, ktorá je prítomná v prekvapujúco veľa jazykoch. Okrem iných aj Fortran, Cobol, Java, PHP, Perl .. Mňa na nej vždy fascinovalo to, že má premenlivý počet parametrov. Napríklad:

printf("V zivote je %d dobrých vecí, hlavne %s stojí za to", my_number, her_name);

V tomto prípade má 3 parametre. Prvý je string obsahujúci formattery a nasledujú hodnoty pre formattery. Prvý je číslo ktorá sa zobrazí v decimálnom tvare a druhý parameter je string ktorý sa len prekopíruje na zodpovedajúcu pozíciu. Dlho som si lámal hlavu nad tým, ako len môže byť printf napísaný ... Veď čo ak by tie parametre boli štyri alebo povedzme sedem prípadne iba jeden ? Dosť záhadné :-)

Tajomstvo printf je jednoduché. C robí PUSH parametrov metódy na zásobník v opačnom poradí. Najskôr sa PUSHne posledný param a potom druhý od konca a tak ďalej. Až na koniec sa PUSHne prvý parameter. A to znamená, že sa nachádza hneď nad návratovou adresou, ktorú PUSHlo volanie našej metódy CALL printf

Preto stačí v implementácii printf získať obsah dvoch byte nad aktuálnym SP. To bude pointer na string obsahujúci formattery. A sme doma :-) Pretože z toho stringu už vieme zistiť koľko parametrov má naše volanie printf. A každý z nich sa nachádza zase o dva bytes vyššie.

Metóda printf nie je súčasťou SmallC, ale nie je problém ju napísať. Ja sa na to chystám už mesiac ;-) Sú tu ale dve veci. Dobrá a zlá. Zlá správa je, že v SmallC sa parametre volania ukladajú na stack v opačnom poradí ako je špecifikácia C. Čiže pascalovským spôsobom a tým pádom bude formátovací string najďalej od SP. Takže sa to nedá ? Ale dá, je tu aj dobrá správa. SmallC vie posielať do volanej metódy okrem parametrov (ktoré su PUSHnuté na stacku) aj počet parametrov. Posiela sa v ACC. Takže SmallC implementácia bude neštandardná. Počet parametrov si nezistí sama, ale bude sa spoliehať na číslo v ACC.

Aby to bolo úplne cool, bolo by fajn napísať to celé v ASM. Ak by to niekto chcel urobiť, môžem mu poslať nejaké podklady.

No comments:

Post a Comment