Friday, March 1, 2013

XT Mánia 5. FDC BIOS a disketovky

PC/XT vedelo pracovať s (malo podporu v BIOSe) mini disketami DS/DD o rozmere 5.25 palca s kapacitou 360kB (double sided - DS ,40 stôp a 9 sektorov, double density - DD). Tie boli vtedy najnovší výdobytok techniky a predstavovali obrovské vylepšenie oproti pôvodne 90kB 5.25" disketám (jednostranové, single density). Pokrokom v technológii hláv sa zvýšila hustota záznamu dvojnásobne a využitie aj druhej strany diskety zoštvornásobilo pôvodnú kapacitu. Okrem nich sa objavovali aj mikrodiskety s kapacitou 720kB. Jednalo sa o 3.5" palcové diskety s 80 stopami a 9 sektormi na stopu. Keď tie veľké sa volali mini diskety a tie malé sa volali microdiskety, čo potom boli diskety ? Tak tie asi veľa ľudí nevidelo. Boli to 8 palcové diskety s rôznymi kapacitami. Používali sa v celej možnej rozmanitej škále počítačov, ako to bolo na trhu normálne pred príchodom PC, ktorý zvalcoval všetko. Ich vek sa skončil s nástupom PC. Ja som sa s nimi stretol na počítači SM50/50. Kapacitu mali cca 80kB.

Lenže pokrok sa nedá zastaviť a veľmi skoro sa na už znormalizovanom PC trhu objavili High Density diskety. Využitím nového materiálu na magnetický záznam s vyššou koercivitou a teda aj vyššími prúdmi pri zápise sa mohla zase zvýšiť hustota záznamu. Zároveň sa zmenil dovtedy štandardný počet stôp u 5.25" mechaník zo 40 na 80. Tak vznikli dva nové formáty:
5.25" DS/HD mini diskety 1.2MB (80 stôp, 15 sektorov, double sided - DS, high density - DD)
3.5" DS/HD micro diskety 1.44MB (80 stôp, 18 sektorov, double sided - DS, high density - DD)


Diskety a mechaniky s kapacitou 1.2MB sa stali podľa môjho subjektívneho názoru najnepotrebnejším :-) vylepšením v dejinách PC. Spôsobovali problémy s čítaním na starších 360kB mechanikách, pretože sa nielen zvýšil počet stôp ale sa aj zúžila šírka hlavy na polovicu. Takže pri zápise na 360kB diskety sa neprepisovala celá stopa, ale len jej časť. Ak bola disketa naformátovaná na 360kB a potom sa zapísali údaje na 1.2MB mechanike tak to ešte šlo. Ale ak už obsahovala dáta zapísané na 360kB mechanike a potom sa niekto pokúšal zapísať dáta na 1.2MB mechanike, tak bolo zle. Došlo k tomu, že na pôvodnej širokej stope ostali aj pôvodné dáta (úzka hlava ich nemohla kompletne prepísať) a pribudli tam aj nové dáta zapísané na užšej hlave. Výsledok pri čítaní v mechanike 360kB bol ten, že sa človek musel veľa modliť ;-)

Občas sa dal vidieť aj ďalší hybridný formát, nazývaný quadruple density.
5.25" s kapacitou 720kB (80 stôp, 9 sektorov)

Jednalo sa o staré 360kB DD mini diskety, ale boli naformátované v high density HD mechanike s 80 stopami.

Diskety sa už prakticky nedajú kúpiť, v obchodoch len ak majú staré zásoby. Ale stále sa vyrábajú 3.5" floppy mechaniky. Dajú sa kúpiť dva druhy.
- externé USB mechaniky. Tieto ale v drvivej väčšine podporujú len 1.44MB formát
- interné mechaniky s integrovanou čítačkou kariet. Tieto podporujú aj DD diskety s kapacitou 720kB

A teraz späť k PC/XT. Kľúč k použitiu vysoko kapacitných disketoviek tkvie v addon BIOSe. Keď v základnom BIOSe tá podpora nie je, tak ju treba do PC/XT dodať. Robí sa to tak, že karta obsahuje okrem kontroléra aj BIOS.

Sergeyove FDC

Sergey Malinov je človek s vysokou produktivitou. Na vintage-forum sa vývoj nových kariet ťahá dlho. Robia sa testy a preprodukčné série. Nič pre netrpezlivých ľudí. Sergey si navrhne kartu a nechá vyrobiť PCB za pár dní. Jeho 8-bitová ISA FDC karta používa čip Intel 82077AA alebo National Semiconductor PC8477. Martin zistil, že varianta od National je oveľa lepšia, podporuje širšiu paletu rôznych formátov. Karta nemá veľa možností nastavovania a umožňuje pripojiť len dva mechanky.
Sergey tam navyše pridal jeden UART čo je vždy užitočné. Nastavovať sa dá I/O addresa v rozsahu: 3F8h, 2F8h, 3E8h, 2E8h. Nastaviť sa dá aj interrupt: IRQ3, IRQ4, IRQ5.

Silnou stránkou je BIOS. Sergey ho napísal tak, aby bol konfigurovateľný. Ako to dokázal na PC/XT bez CMOS RAM ? Jednoducho :-) Funguje to tak, že konfiguračné parametre sa ukladajú do EEPROM. Z toho dôvodu BIOS zaberá len rozsah 0000h-1DFFh. Od 1E00h vyššie ju časť určená pre konfiguračné dáta. Súčasťou BIOSu je aj konfigurátor s Menu a možnosťou uloženia konfigurácie do EEPROM. Vychádza z predpokladu, že sa používa EEPROM 2764. Na iných EPROM/EEPROM/FLASH čipoch nebude fungovať možnosť uloženia konfigurácie.


XT-FDC

XT-FDC je 8-bitová ISA karta, ktorá používa National Semiconductor PC8477B alebo DP8473 kontroléry. Podporuje až štyri floppy disky. Má aj konektor pre externú mechaniku, na ktorú bude možné pripojiť dve emchaniky. Bude podporovať aj 8" mechaniky. Práve (je koniec februára 2013) sa chystá výroba prvej várky PCB. http://www.vintage-computer.com/vcforum/showwiki.php?title=XT-FDC+Rev1
BIOS pre XT-FDC je .. ten istý, čiže Sergeyov FDC BIOS. EPROM môže byť 28C64 alebo 28C256.

16-bitové Multi IO karty + BIOS Rom karta

Ďalšia možnosť je používať 16-bitové široko rozšírené Multi/IO karty, ktoré sa montovali do počítačov so 16-bitovou ISA zbernicou. Čiže tie dobre známe karty z rôznych 286/386/486 tiek. Tieto karty nemajú on-board BIOS. Dôvod je, že už základný PC/AT BIOS obsahoval podporu HD mechaník. PC/AT už mali aj CMOS RAM pre konfiguráciu. Pretože floppy rozhranie je 8-bitové, aj tieto 16-bitové karty v skutočnosti používajú len 8-bitovú časť ISA zbernice. Väčšinou mali na sebe aj radiče pre dva sériové a jeden paralelený port. Tieto tiež používajú len 8-bitovú časť ISA a preto aj v PC/XT fungujú. Jediná 16-bitová časť na týchto kartách bol radič pre IDE hard disky.

Nič nebráni tomu, dať do jedného slotu takúto kartu a do druhého slotu prídavný BIOS. Ako miesto pre prídavný BIOS sa dá použiť aj napríklad stará sieťová karta s ROM socketom. Alebo sa dá použiť 8-bitová ISA ROM karta.

No comments:

Post a Comment