Monday, February 18, 2013

XT mánia 2. TurboXT

PP-06 je "moje první láska" ale kto by už len dnes chcel mal na stole hučiacu, fučiacu, 20 kilogramovú obludu s rozlohou menšej autodráhy ? Priznávam sa, keby som bol skôr objavil PP-06 tak si ju asi znova kúpim. Ale osud to chcel inak. Na aukro som zbadal motherboard (mobo) z Mazovie 1016. Keď som ju pripojil na zdroj tak nešla. Ale prehliadkou som rýchlo zistil, že niekto vyletoval obidva kryštály a kapacitný trimmer. Dosť barbarské, zničiť mobo kvôli dvom kryštálom. Kúpil som ich, zaletoval, pripojil, zadržal dych a ... išla.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Mazovia_1016

Čo je Mazovia 1016? Je to niečo ako poľské PP-06. Ale Poliaci išli na to inak. Namiesto vlastného vývoja nekompatibilnej zbernice a vlastných dosiek sa dohodli s Taiwanom. Taiwan investoval v 80tych rokov veľa peňazí do počítačového priemyslu. Výsledkom okrem iného boli vynikajúce Turbo XT mobo, ktoré sa vyrábali v mnohých variantách. Vyvinuli k nim aj vlastný ERSO BIOS.



Táto mobo je vo formáte AT. Je to ten formát, v akom sa vyrábali počítače až do časov Pentium II. Čiže sieťový vypínač vpredu na skrinke, niekedy 7-segmentový dvojmiestny LED display, ktorý ukazoval takt CPU. Ďalej Turbo tlačítko a Reset tlačítko. Zdroj je priamo pripojiteľný na mobo. Tri ledky: zelená power, žltá turbo, červená hdd. 8 slotov a DIN konektor na klávesnicu. Kedysi boli takýchto počítačov tony. Ja som mal jednu skrinku aj s fungujúcou 386. S ťažkým srdcom som 386 dosku vymontoval a namiesto nej dal do skrinky Mazoviu. Na displayi mi pekne svieti 5 alebo 8. Tá 5 nie je presná, ale 4.77 ten display skrátka nevie. Bodku tiež nemá. Takže som zaokrúhľoval :-)



CGA síce akosi patrí k PC/XT, ale kto by chcel na stole veľký starý monitor ? Preto mám v Mazovii VGA kartu. V XT sú ako je vidno z obrázku iba 8-bitové ISA sloty. To je trošku problém. VGA kariet do 8-bitového slotu sa veľa nevyrábalo. Ale niektoré 16-bitové karty fungujú aj v 8-bitovom slote. Tá zadná menšia časť ISA konektora jednoducho trčí do prázdna, nie je zasunutá. VGA je pripojená do veľkého FullHD LCD, ktorý mi slúži na pracovnom PC. Vyzerá to zaujímavo :-)

Ďalší problém sú HDD. Do XT sa vyrábali MFM disky s 8-bitovými radičmi. Sem tam sa ešte stále dajú kúpiť. Lenže sú "trošku" hlučné. Asi takto:



Toto sa ozaj nedá počúvať dlhodobo a hlavne nie večer o desiatej keď je počuť aj špendlík padnúť na zem. Preto som si vyrobil XT-IDEv2 kartu. IDE do XT sa síce kedysi vraj v minimálnom množstve vyrábali, ale dnes sú prakticky nezohnatelné. Ale partii nadšencov z vintage-computer.com to nebránilo, vyvinúť a nekomerčne ponúkať nový design XT-IDE po najmenej 20 rokoch od skončenia výroby poslednej karty. Na jednom kanáli je HDD 800MB (menšie sa už fakt zle zháňajú) a na druhom CF karetka. CF je zasunutá vzadu v sockete do ISA slotu. Tým je aj jednoducho vyriešený prenos údajov medzi modernými PC. Prenášať 20MB cez diskety je už historický šport.

Ako posledné (zatiaľ) som riešil diskety. 5.25 palcové 360kB diskety sú nepraktické a vzácne. A zase sú tu nadšenci z vintage-computer. Vyrába sa aj Sergeyove FDC a pripravuje sa výroba XT-FDC. Podporuje bez problémov 3.5 palcové 1.44MB a 5.25 palcové 1.2MB mechaniky.

Ešte by som rád doplnil tretiu mechaniku 5.25" 360kB nech mám všetky formáty v jednom PC. A ako nesplnený sen zatiaľ vidím CGA kartu s výstupom na VGA LCD monitor.

No comments:

Post a Comment